Per què alguns clients ens demanen el Certificat fiscal?

Ir abajo

Per què alguns clients ens demanen el Certificat fiscal?

Missatge  Carme Marcos el Dt 11 Mar 2014 - 23:26

A molts de nosaltres, quan ens fan un encàrrec, ens exigeixen la presentació d’un certificat fiscal de contractistes/subcontractistes per poder treballar amb ells. Aqui teniu el per què ens el demanen i com s’ha de tramitar.


CERTIFICAT FISCAL (CONTRACTISTES / SUBCONTRACTISTES)


La Llei General Tributària estableix la responsabilitat subsidiària, per part de les empreses que contractin o subcontractin amb tercers la prestació de serveis que corresponguin a la seva activitat econòmica principal, respecte de tributs que hagin de repercutir-se (com l'IVA o quantitats que hagin de retenir-se) i que corresponguin al servei contractat o subcontractat amb aquesta empresa.

Ser responsable subsidiari significa que s'haurà de respondre del deute tributari d'un tercer si aquest, una vegada requerit per al seu pagament, no respon d'ella.

La pròpia norma estableix que aquesta responsabilitat no serà exigible quan la persona contractada faci aportació al pagador d'un certificat específic de trobar-se al corrent de les seves obligacions tributàries, emès per l'Administració Tributària.

És per això que quan una empresa sol·licita a un tercer un servei que li correspondria prestar a ella mateixa per ser propi de la seva activitat, prèviament el pagament de la factura corresponent al mateix, li sol·licita el referit certificat per eludir la seva responsabilitat subsidiària en el cas que aquesta persona deixés d'ingressar l'IVA del servei prestat o la retenció de l'IRPF de les persones al seu càrrec que haguessin intervingut en la seva realització.

La norma indica expressament que la responsabilitat subsidiària solament neix quan es contracta o subcontracta un servei que correspongui a l'activitat econòmica principal de l'empresa que ho contracta, però diverses consultes de la DGT (Dirección General de Tributación) han interpretat que en el concepte d'activitat econòmica principal han d'incloure's les activitats que integrin l'objecte social, les que integrin el cicle productiu i les que resultin necessàries per a l'organització del treball i en concret han d'entendre's inclosos els serveis que de no haver estat contractats, haurien d'haver estat realitzats per l'empresa contractant.

Aquesta interpretació àmplia del concepte d'activitat econòmica principal és el motiu pel qual les empreses sol·liciten el certificat, encara que el servei contractat no es refereix estrictament a un servei que presten elles, com seria el cas d'una editorial que encarrega una il·lustració i l'activitat principal de la qual no és la realització d'il·lustracions.

El model de certificat és el 01C i pot sol·licitar-se presencialment en les Administracions de l'Agència Tributària o a través de la seva pàgina web, però en aquest cas, tret que es disposi de DNI electrònic o certificat digital autoritzat per la AEAT (Agencia Estatal de la Administración Tributaria), no es podrà descarregar a través de la pròpia web, havent d'esperar a la seva recepció al domicili fiscal del sol·licitant o a l'indicat per a notificacions en la seva alta censal.

La sol·licitud haurà d'incloure les dades de l'empresa contractant i la seva validesa és de 12 mesos pel que, per a una empresa destinatària, un mateix certificat li eximirà de responsabilitat pels pagaments que pugui realitzar al sol·licitant en els 12 mesos següents a la seva expedició.

La AEAT denegarà l'emissió del certificat si el sol·licitant no està al corrent de la presentació i pagament de les seves obligacions tributàries, per la qual cosa para la seva sol·licitud és requisit necessari estar d'alta en el cens d'activitats de la AEAT.
avatar
Carme Marcos
Admin

Cantidad de envíos : 499
Ubicació : Barcelona
Fecha de inscripción : 24/03/2009

http://www.cmarcos-ilustracion.blogspot.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum