COMUNICAT SOBRE EL MUSEU DEL CÒMIC I LA IL·LUSTRACIÓ

Ir abajo

COMUNICAT SOBRE EL MUSEU DEL CÒMIC I LA IL·LUSTRACIÓ

Missatge  Carme Marcos el Dv 25 Feb 2011 - 21:03

L’anunci per part del conseller de cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, d’un aplaçament o revisió de la realització del Museu del còmic i la Il·lustració, ens ha dut a difondre un comunicat de premsa conjunt de la nostra entitat amb FICOMIC.


COMUNICAT DE L'APIC I FICOMIC SOBRE EL MUSEU DEL CÒMIC I LA IL·LUSTRACIÓ EN CONSTRUCCIÓ

L'Associació Professional d'I·lustradors de Catalunya (APIC) i la Federació d'Institucions Professionals del Còmic (FICOMIC) manifesten el següent sobre el Museu del Còmic i la Il·lustració.

El Museu del Còmic i la Il·lustració, ubicat a l'edifici industrial de la CACI de Badalona, és una realitat en construcció física i intel·lectual. El Museu es va posar en marxa l'octubre del 2006 quan Ferran Mascarell, llavors conseller de Cultura, va encarregar a FICOMIC un avantprojecte. El seu successor a la Conselleria, Joan Manuel Tresserras, li va donar l'impuls definitiu al projecte incorporant en una comissió de treball a diferents associacions i entitats, com l'APIC i FICOMIC, a més de personalitats del sector del còmic i la il·lustració.

Fruit del treball de dos anys, la comissió va redactar un pla director que estableix, entre altres, les línies mestres de l'equipament. Destaquen entre els mandats bàsics del Museu, preservar un patrimoni cultural i artístic de primera magnitud; difondre el significat, valors i aplicacions del còmic i la il·lustració, mostrar una vocació internacional, basada en l'excel·lència dels seus continguts, perquè el dibuix no té fronteres i desenvolupar un treball de col·laboració transversal amb altres manifestacions artístiques. Serà un equipament de la nova era tecnològica on la interactivitat i l'accés multimèdia seran protagonistes.

Les aplicacions de la narrativa dibuixada en el camp de l'ensenyament són diverses, destacant la seva contribució a la comprensió lectora o com material de reforç en algunes assignatures. A més, tant el còmic com la il lustració són manifestacions artístiques que formen part de la formació dels infants i els joves.

El Museu té la voluntat de contribuir a crear nous lectors de còmics i de la il·lustració, que ajudin a desenvolupar una indústria cultural amb una llarga tradició a Catalunya i fer créixer el seu mercat. Cal tenir present que més del 90 % dels còmics que es venen a tot el país són publicats per editorials catalanes.

El còmic i la il lustració tenen al nostre país un passat brillant, mentre que el seu present és magnífic on destaquen artistes reconeguts arreu del món i una indústria cultural dinàmica i competitiva. El Saló Internacional del Còmic de Barcelona és una bona mostra de la força dels nostres creadors i emprenedors.

La Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Badalona van signar fa un any un conveni per fer realitat el Museu. El consistori badaloní ha posat un edifici industrial centenari emblemàtic, en un magnífic emplaçament, a més de fer una inversió de més de tres milions d'euros en la reconstrucció de la seva deteriorada estructura i cobertes. La primera fase de les obres, dirigides per l'arquitecte Miquel Espinet, finalitza a mitjans de març d'aquest any. Paral·lelament, tres comissaris estan desenvolupant les bases dels plans museològic i museogràfic per encàrrec de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Són temps difícils per a tots, on els recursos públics cal invertir en equipaments necessaris i eficients. La Generalitat de Catalunya ha de continuar una obra iniciada fins a la seva finalització i prioritzar sobre altres que encara no han començat. Seria lamentable que un excés de demora en la reprogramació del Museu del Còmic i la Il.lustració provoqui que les millores ja realitzades a l'edifici de la CACI es deteriorin, circumstància que obligaria a reparar un treball ja fet i encariria la seva posada en marxa pel que fa al pressupost previst.

L'APIC i FICOMIC creiem que és necessari pactar un calendari entre les parts implicades que donin continuïtat a l'obra a tots els seus nivells amb l'objectiu d'inaugurar el Museu a finals de 2013.

APIC i FICOMIC
avatar
Carme Marcos
Admin

Cantidad de envíos : 499
Ubicació : Barcelona
Fecha de inscripción : 24/03/2009

http://www.cmarcos-ilustracion.blogspot.com

Tornar a dalt Ir abajo

Tornar a dalt


 
Permisos d'aquest fòrum:
No pots respondre a temes en aquest fòrum